opc_loader

IMKERIJ DE LINDE

Pastoor Smitsstraat 27

5491 XL  SINT-OEDENRODE

Imkerij De Linde om van uw hobby een succes te maken!

Cursus Koninginnenteelt 2019 voor Buckfast en Carnica door Imkerij De Linde.

Aantal plaatsen beschikbaar: 20

Prijs: € 225,00 dit is inclusief koffie/thee en literatuur.

Startdatum: vrijdag 11 januari 2019

Contactgegevens:

Docent: Wim van den Oord

Aanmelden via de Website NBV → cursussen →koninginnenteeltcursus → Olland → aanmelden

Cursuslocatie theorie: De Loop’r, Pastoor Smitsstraat 40, Olland (Sint-Oedenrode)

Cursuslocatie praktijk: Imkerij De Linde (Marcus Mesu en Mirjan Hendriks-Mesu), Pastoor Smitsstraat 27, Olland (Sint-Oedenrode) 06 203 72 232

Koninginnenteeltcursus 2019

Na het succes van de cursus koninginnenteelt in 2017 organiseert Imkerij De Linde uit Olland in het voorjaar van 2019 weer een cursus koninginnenteelt waarin aandacht besteed wordt aan de specifieke kenmerken van de Buckfast en aan die van de Carnica.

In de eerste 5 theorielessen wordt o.a. aandacht besteed aan erfelijkheidsleer, de ontwikkelingsfasen van de koningin, paringsbiologie en invoeren van koninginnen.

Daarna volgt er een 6eles over de Buckfast-bij door Wim van den Oord en de Carnica-bij door Jos Römgens, voorzitter van de Vereniging van Carnica Imkers (V.C.I.).

De theorielessen

zijn steeds op vrijdagavond om 19.30 – 21.30 uur.

De data

waarop deze lessen worden gegeven zijn: 11 januari 2019, 25 januari 2019, 1 februari 2019, 15 februari 2019, 15 maart 2019, 29 maart 2019, 6 september 2019.

De 7 praktijklessen

zijn ook steeds op bovengenoemd adres om 19.00 uur.

Deze praktijklessen zijn in de maand mei en juni. We starten als het weer geschikt is en de bijenvolken eraan toe zijn. Een vaste praktijkdag is niet mogelijk omdat de koninginnenteelt haar eigen ritme kent. Uiteraard is er overleg met de cursisten. In deze lessen wordt met de cursisten aandacht besteed aan het maken van een starter, overlarven, aangeblazen doppen, teeltvolk en pleegvolk, teeltraam, broedstoof, inkooien van moeren, bevruchtingskastjes vullen en controle van jonge moeren. Kortom, het volledige proces wordt met de cursisten doorgenomen. 

Opzet van de cursus

Het is de bedoeling dat de cursisten thuis aan de slag gaan met deze vaardigheden. In iedere praktijkles worden daarom ook de eigen praktijkervaringen steeds weer besproken. Gestreefd wordt naar een kritische blik op het eigen handelen in de praktijk. De cursist moet in staat zijn fouten en tegenvallende resultaten op te sporen.

Om de eigen praktijk vruchtbaar te kunnen uitvoeren is het nodig dat de cursist een aantal zaken aanschaft zoals starter, teeltraam met dopjes en kooien, overlarfnaald en bevruchtingskastjes.

Iedere cursist krijgt aan het einde van de praktijk een onbevruchte F1 koningin naar keuze (Buckfast of Carnica) + de noodzakelijke bijen voor het (eigen) bevruchtings-kastje. In de cursus is uitstekend teeltmateriaal aanwezig (P-moeren) van zowel Buckfast als Carnica.

De mogelijkheid bestaat om de Buckfast F1-koningin te laten paren in Olland waar uitstekend darrenmateriaal aanwezig is.

Omlarfdag BBV-Zuid 2019

Alle cursisten worden uitgenodigd om deel te nemen aan de Omlarfdag van BBV-Zuid op zondag 26 mei 2019 van 10.00 uur tot 14.00 uur en krijgen daar gratis 5 larven van uitstekende Buckfast-lijnen en/of Carnica-lijnen.  Voor meer larven moet men € 1,00 per stuk betalen.

Diploma-uitreiking

De cursus wordt afgesloten met een feestelijke diploma-uitreiking en een barbecue op vrijdag 13 september 2019 om 17.30 uur.

Aanmelding

U kunt zich aanmelden via onderstaande link:

https://www.bijenhouders.nl/cursussen/koninginnenteeltcursus/wGSgyVS5Rd#info

Alvast hartelijk bedankt voor uw aanmelding